Historien om Vokalensemblet Swe-Dames fra 1988 til nu.

Læs om korets dirgenter og mange koncerter.

Kort Præsentation

SWE-Dames blev dannet i 1988 af den daværende organist ved Svenska Gustafskyrkan i København, Henry Linder, som dirigerede koret de første to år. Fra 1990 og til 1999 blev koret dirigeret af Ellen Hess-Thaysen, i 2000 havde vi Christian von Gehren som dirigent. Fra 2001-2003 blev koret dirigeret på skift af Jacob Elmedal Johansen og Søren Johannsen. I efteråret 2003 havde vi to koncerter med Tor Morten Halvorsen, og fra 2004 har korets dirigent heddet Kasper Beck Hemmingsen.

Vokalensemblet SWE-Dames gav sin første koncert i Søborgmagle Kirke i juni 1988 med bl.a. Verdis 4-stemmige damekorsats "Laudi alle Vergine Madre" fra hans "Quattro pezzi sacri" på programmet - et værk vi har haft på repertoiret lige siden. I 1989 sang koret værker af Leif Kayser og Lange-Müller i Svenska Gustafskyrken, og vi sang for Leif Kayser ved hans 70-årsdag i juni 1989. Desuden havde vi en vellykket tur til Tåsinge og Svendborg.

Korets første koncert med Ellen Hess Thaysen fandt sted i Gustafskyrkan i 1990 med et a cappella-program med musik og tekst om Jomfru Maria, og samme år sang vi julen ind i Gustafskyrkan med bl.a. Max Regers kantate "Vom Himmel hoch". De følgende år bragte mange koncerter, og her følger højdepunkterne:

1991: Gurre Kirke: Maria-program på Mariæ Bebudelsesdag og sommerkoncert i Kildevældskirken. Om efteråret koncerter i Lille Værløse Kirke og Vanløse Kirke.

1992: Simon Peters Kirke, Dyssegårdskirken, Husumvold Kirke, Hans Egede Kirke samt for første gang Benjamin Brittens "A Ceremony of Carols" i Hornbæk Kirke og i Helligåndskirken.

1993: Koncerter i Hellerup Kike, Gustafskyrkan og Adventskirken.

1994: Birkholm Kirkesal, Herlev, med bl.a. Brittens "Missa Brevis", Tagensbo Kirke, Anna Kirke.

1995: Bellahøj Kirke, Jersie Kirke, Rigshospitalets Kirke med sange om fred på 50-årsdagen for Danmaks befrielse. Uropførelse af Birgitte Alsteds a cappella-værk skrevet til koret: "Spring i" i Husumvold Kirke, julekoncerter i Himmelev Kirke og St. Tårnby Kirke.

1996: Medvirkede vi ved en portrætkoncert i Vor Frelsers Kirke med kompositioner af Birgitte Alsted, og vi sang koncerter i Jesuskirken, Hornbæk Kirke, Kirke Værløse Kirke, Kildebrønde Kirke. Vores første vellykkede koncertturné til Toscana fandt sted i juni måned.

1997: Medvirkede vi ved en koncert i foreningen Ny musik i Birkerød, som blev udsendt i Danmarks Radio, og vi sang i Torup Kirke og i Jesuskirken,

1998: Fejrede vi vort 10-års jubilæum med en koncert i Rundetaarns-salen, hvor vi bl.a. sang Rautavaras "Lorca-suite" og Gustav Holsts "Seven Part Songs" med strygeorkester. Endvidere sang vi i Vor Frue Kirke i Kalundborg, i Byggeriets Hus på Frederiksberg og i Solrød Strandkirke.

1999: Vigerslev Kirke, Jersie Kirke, Kirke Skensved Kirke, Gladsaxe Kirke, vores sidste koncert med Ellen Hess Thaysen som dirigent.

2000: Koncert med Pergolesis "Stabat Mater" med kammerorkester i Køge Kirke, dirigeret af Christian von Gehren; Poulencs "Litanies à la Vierge Noire" i Jesuskirken

2001: "Stabat Mater" i Haraldsted Kirke og i Vigerslev Kirke, dirigeret af Søren Johannsen; sommerkoncert i Sankt Markus Kirke, dirigeret af Jacob Elmedal Johansen. Om efteråret gennemførte vi vores anden koncertturné til Toscana med stor succes. Julekoncerter i Tårnby Kirke, Hornbæk Kirke og Bavnehøj Kirke.

2002: Fransk program i Jesuskirken med værker af Fauré - bl.a. "Messe Basse" - med den franske gæstedirigent Natalie Marin. Påskekoncert med "Stabat Mater" i Jersie Kirke, sommerkoncert i Dragør Kirke, koncert i Sankt Markus Kirke. Medvirken i Universitetets Festsal ved åbningsprogrammet til The Tenth Euralex International Congres. Desuden koncerter i Fredensborg Slotskirke, Tårnby Kirke, Borup Kirke og Anna Kirke.

2003: Koncert i Byggeriets Hus (Frederiksberg Kommunes Kulturhus) og påskekoncert i Skelgårdskirken på Amager. Sommerkoncert i Sorgenfri Kirke med bl.a. Heise Forår og sommer akkompagneret af Frank Jarslfelt på flygel. Koncert i Filipskirken, Amager, med bl.a. Gustav Holst Rig Veda-hymner. Koncert i Præstevang Kirke, Hillerød, samt i Jesuskirken, Valby.

2004: Påskekoncert i Husum Kirke med Pergolesis Stabat Mater og koncert med Pergolesis Stabat Mater i Husumvold Kirke, begge koncerter dirigeret af Kasper Beck Hemmingsen og akkompagneret af de fire strygere, der udgør Konoykvartetten . I september holdt vi en præsentationskoncert med Kasper Beck Hemmingsen i Rundetaarnssalen, hvor pianisten Julie Andkjær Olsen også medvirkede. I december sang koret bl.a. Brittens "A Ceremony of Carols" med harpe ved De 9 Læsninger i Hans Egedes Kirke.

2005: Opførelse af Alessandro Scarlattis "Stabat Mater" med continuogruppe i Husumvold Kirke. Forårskoncert i Haslev Kirke sammen med Midtsjællands Kammerkor. Endvidere koncert i Sthens kirke, Helsingør, hvor koret fik en fremragende anmeldelse i Helsingør Dagblad, og i december "A Ceremony of Carols i Hans Egedes Kirke.

2006: Langfredag opførelse af Pergolesis ”Stabat Mater” med to strygere og orgel i Lindehøj Kirke, Herlev. I oktober gav koret koncert i Jakobskirken, Roskilde, og senere på måneden drog Swe-Dames på sin tredje koncertturné til Italien – denne gang til Umbrien med koncerter i Bevagna, Assisi og Todi. I december opførte vi Brittens ”A Ceremony of Carols” ved koncerter i Hans Egedes Kirke og i Hornbæk Kirke, og vi sang uddrag fra Brittens værk ved en koncert i "Den Gode Herdens Kyrka" i Helsingborg sammen med Helsingborgs Vokalensemble

2007: I februar deltog vi i Solrød Strandkirkes damekor-festival sammen med Kammerkoret Musicas Damer og Helsingborgs Vokalensemble. Vores sommerkoncert foregik i Rundetaarnssalen med smuk romantisk musik akkompagneret af pianisten Julie Andkjær Olsen, og i december sang vi bl.a. værker af Zoltan Kodály og Brittens "A Ceremony of Carols" ved De 9 Læsninger i Hans Egedes Kirke.

2008: Koncert i Kværkeby Kirke i februar og i Sct. Nicolai Kirke i Svendborg i april. Korets 20-års jubilæum blev fejret med hele to koncerter - en verdslig koncert sammen med pianisten Julie Andkjær Olsen d. 31. maj i Svenska Gustafskyrkan, hvor det hele jo startede, og en kirkelig koncert d. 21. september i Jesuskirken, hvor vi holder vores ugentlige korprøver. Ved koncerten i Svenska Gustafskyrkan uropførte vi "Stævnemødet" med tekst af Henrik Pontoppidan, som vores dirigent, Kasper Beck Hemmingsen, i anledning af jubilæet havde sat i musik. 2008 sluttede med den traditionelle medvirken ved "De 9 læsninger" i Hans Egedes Kirke.

2009: Vi havde en dejlig tur til Sønderjylland 8., 9. og 10. maj med koncerter i Gråsten Slotskirke, Kursuscentret Nygård og Svenstrup Kirke på Als. I oktober sang vi i Blovstrød Kirke. Ved juletid havde vi to koncerter med Benjamin Brittens "A Ceremony of Carols" med Lovisa Wennesz på harpe: 29. november i Husumvold Kirke og 6. december i Hans Egedes Kirke.

2010: Vi sang ved en stemningsfuld koncert på befrielsesaftenen den 4. maj i Hellerup Kirke. I juni gav vi en koncert i Christianskirken på Amager med værker af kvindelige komponister, og forfatteren Charlotte Strandgaard læste op af sine egne digte imellem satserne. Vi sluttede året med ”A Ceremony of Carols” i Hans Egedes Kirke 2. søndag i advent.

2011: I Bededagsferien havde vi en dejlig tur til Als, hvor vi sang ved en stillegudsteneste i Svenstrup Kirke og gav koncert på Kursuscentret Nygård sammen med jazzorkestret Sax-Appeal. Læs artikel. Og vi sang ved De ni læsninger i Hans Egedes Kirke søndag den 4. december: Brittens ”A Ceremony of Carols” med Lovisa Wennesz på harpe.

2012: Kvindelige komponister var et gennemgående tema i vores a cappella koncerter dette år. I Metronomen på Frederiksberg samarbejdede vi d. 26. januar med lyrikeren Lene Henningsen, der læste egne digte mellem de musikalske afdelinger af musik af kvindelige komponister. I Lundtofte Kirke d. 25. martds opførte vi Scarlattis "Stabat Mater" med Lundtofte Kirkes Kammerorkester. I Himmelev Kirke d. 10. maj sang vi endnu en koncert med kvindelige komponister - denne gang i skøn forening med to af korets sangere der oplæste udvalgte digte af kvinder. Den 11. oktober sang vi et blandet a cappella prgram i vores værtskirke, Jesuskirken i Valby. Vi sluttede året med Benjamin Brittens ”A Ceremony of Carols” i Hans Egedes Kirke 2. søndag i advent.

2013: I begyndelsen af maj havde vi endnu en dejlig tur til Als. Vi sang i den meget smukke Augustenborg Slotskirke, og vi var gæstekor ved Café-Sang på Alsion i Sønderborg. Vi sang også ved en matinékoncert på Kursuscentret Nygård sammen med jazzorkestret Sax-Appeal, og vi medvirkede ved højmessen i Oksbøl Kirke. Sidst i maj gav vi koncert på Gjorslev Slot med bl.a. Vier Gesänge für Frauenchor mit Begleitung von zwei Hörnern und Harfe på programmet. I oktober havde vi så vores 25 års jubilæumskoncert i Jesuskirken, hvor Lovisa Wennesz medvirkede på harpe Og vi sang igen ved De ni læsninger i Hans Egedes Kirke 2. søndag i advent: Brittens "A Ceremony of Carols".

2014: Søndag den 5. oktober sang vi i Hellig Kors Kirke et program med Shakespeare og andet engelsk. Pianisten Torben Kjær medvirkede ved koncerten. Vi sluttede året med to julekoncerter. En aften i Geels Kirkesal, hvor vi sang et blandet julerepertoire og 2. søndag i advent i Hans Egedes Kirke med Brittens "A Ceremony of Carols".

2015: Søndag den 26. april havde vi en dejlig koncert i Jesuskirken, hvor Sven Verner Olsen akkompagnerede os på orgel i Mendelssohns nr. I og III fra "Drei Motetten". I september havde vi en skøn kortur til Als og Sønderborg, hvor vi sang koncert i Oksbøl Kirke, holdt cafékoncert i Alsion og koncert på Kursuscentret Nygård. Årets sidste to koncerter var i Geels Kirkesal, hvor vi sang populære julesalmer, stille juleballader og julesange med vores alsidige dirigent ved klaveret. Vi sluttede i Hans Egedes Kirke med Brittens "A Ceremony of Carols" ved De ni Læsninger.

2016: Fredag den 18. marts sang vi ved en meget stemningsfuld natkirkekoncert i Helligåndshuset, og søndag den 17. april havde vi en dejlig koncert i Jesuskirken, hvor vi sang værker af bl.a. Fauré med kirkens organist, Sven Verner Olsen, ved orglet. Den 8. december sang vi ved et hyggeligt julearrangement i Geels Kirkesal, og vi sluttede året med en koncert med De 9 Læsninger i Vigersted Kirke søndag den 11. december.